آموزش همگانی
سرمازدگی با بدن چه میکند؟ + اینفوگرافیک

افت دمای بدن یا هایپوترمی زمانی اتفاق میافتد که دمای بدن فرد به کمتر از 35 درجه سانتیگراد ميرسد. این رخداد بسته به سرعت کاهش دما و میزان افت دما، متفاوت است؛ برای مثال، عروق سطحی بدن تنگ ميشوند تا گرمای کمتری از پوست خارج شود. هایپوترمی خفیف تا متوسط معمولا در اغلب موارد قابلبرگشت است.
افت دمای بدن یا هایپوترمی زمانی اتفاق میافتد که دمای بدن فرد به کمتر از 35 درجه سانتیگراد ميرسد. این رخداد بسته به سرعت کاهش دما و میزان افت دما، متفاوت است؛ برای مثال، عروق سطحی بدن تنگ ميشوند تا گرمای کمتری از پوست خارج شود. هایپوترمی خفیف تا متوسط معمولا در غالب موارد قابلبرگشت است. هایپوترمی شدید زمانی است که بدن با افت شدید دما تا حد کمتر از 30 درجه سانتیگراد روبهرو ميشود که این میزان میتواند کشنده و خطرناک باشد. در شرایط هایپوترمی تا زمان رسیدن سیستم اورژانس پیشبیمار یا مصدومانی بهطور جدی به اقدامات نجاتبخش ادامه دهید؛ زیرا احتمال موفق بودن عملیات احیا در هایپوترمی بیشتر از سایر شرایط است. هرگز مأیوس نشوید.
چه مواردی ميتوانند به هایپوترمی منجر شوند؟
هایپوترمی ميتواند به علت مواجهه طولانی با سرما ایجاد شود. همچنین باد، سرعت هایپوترمی را به شدت افزایش ميدهد. غوطهوری در آب سرد ممکن است باعث هایپوترمی کشنده شود.
وقتی سطح بدن آدمی با آب سرد محاصره ميشود، با سرعتی بیش از 30 برابر در مقایسه با هوای سرد خنک ميشود.
هایپوترمی در فضای محصور به علت عدم وجود سیستم گرمایشی کارآمد نیز ممکن است رخ دهد. افراد مسن و سالخورده، اطفال، افراد بیخانمان، افراد ضعیف و لاغر، احتمال خطر بیشتری در مواجهه با سرما برای ابتلا به هایپوترمی دارند. عدم فعالیت بیمار یا مصدومیهای مزمن زمینهای و خستگی باعث افزایش احتمال خطر ميشوند. سوءمصرف الکل و داروها هم ميتوانند شرایط را وخیمتر کنند.
درمان در فضای باز
۱) فرد مصدوم را به سرعت به یک فضای بسته امن منتقل کنید. باید فرد را از وزش باد مصون نگه دارید.
۲) همه لباسهای مرطوب فرد را خارج کنید ولی مواظب باشید بدن وی در معرض باد و یا هوای سرد قرار نگیرد. بهتر است با حفظ برقراری راه هوایی، سر فرد مصدوم هم پوشانده شود.
۳) سطح بدن فرد نباید بهطور مستقیم با زمین تماس داشته باشد. بهتر است سطح بدن فرد را روی یک جسم قطور خشک غیرقابلنفوذ قرار دهید. فرد را توسط پتو، ملحفه، پارچه یا روزنامههای خشک بپوشانید. در صورت امکان، فرد را داخل ورقههای پلاستیکی و یا پوششهای آلومینیومی قرار دهید. گاهی ميتوانید مصدوم را با استفاده از بدن خود و با در آغوش گرفتن وی گرم کنید.
4) با 115 تماس بگیرید و درخواست کمک کنید. هرگز نباید فرد مصدوم را تنها بگذارید.
۵) در صورتی که فرد هوشیار باشد، وی را تشویق کنید تا مایعات گرم و اسنکهای پرانرژی مانند شکلات مصرف کند.
۶) همه علایم حیاتی فرد اعم از سطح هوشیاری، نبض و فعالیت تنفسی وی را بهطور مرتب چک و ثبت کنید.
درمان در فضای بسته
۱) باید سریعاً فرد آسیبدیده را گرم کنید. با استفاده از پتو و گرم کردن محیط اطراف، سعی در برقراری دمای مناسب برای وی کنید.
۲) اگر سطح هوشیاری فرد مصدوم مناسب است، وی را به نوشیدن مایعات گرم و خوردن غذاهای پرانرژی تشویق کنید.
۳) مطابق توصیههای پزشکی آموختهشده یا دستورات مرکز اورژانس طی تماس تلفنی عمل کنید.
۴) فرد مصدوم را بهطور مرتب پایش و علایم حیاتی وی را ارزیابی کنید.
۵) فرد دچار هایپوترمی نباید از الکل استفاده کند؛ چون الکل در سطح هوشیاری فرد اختلال ایجاد ميکند و در عین حال باعث گشاد شدن عروق خونی سطحی ميشود و گرمای بیشتری از دست ميرود.
۶) در دو سر طیف سنی و در افرادی که دچار بیمار یا مصدومیت زمینهای هستند و یا هایپوترمی شدید دارند، باید فرد را به بیمارستان منتقل کنید.
سرمازدگی با بدن چه میکند؟ (در یخزدگی چه اتفاقی ميافتد؟)
زمانی که هایپوترمی در مدت کوتاه یا در محیط بسیار سرد اتفاق ميافتد، ممکن است پوست یا ارگانهای بدن به درجاتی دچار یخزدگی شود. شدت این ضایعه به میزان سرمای هوای مجاور، طول مدت مواجهه با سرما و وجود یا نبود باد بستگی دارد. یخزدگی اعضای انتهایی مانند انگشتان ميتواند نهایتاً به مرگ سلولی و از دست دادن عضو موردنظر هم منجر شود. افرادی که توانایی حرکت به مناطق گرم را ندارند و یا نميتوانند بدن خود را به سرعت حرکت داده و گرم کنند، بیشتر مستعد هستند. در بسیاری از موارد، یخزدگی با هایپوترمی همزمان است و با هم درمان ميشوند.
در اوایل مرحله یخزدگی، فرد احساس سوزنسوزن شدن در عضو مبتلا دارد. به تدریج عضو سرد رنگپریده و کرخت و بیحس ميشود. فرد احساس ميکند پوست او خشک، خشن و سفت ميشود. در ابتدا عضو تغییر رنگ سفید و سپس کبود پیدا ميکند. در زمان درمان به دنبال گرم شدن عضو، پوست شروع به صورتی و قرمز شدن ميکند و به شدت دردناک ميشود و تاول ميزند. عضو ممکن است سیاه شود که در این موارد، گردش خون به منطقه مختل شده است.
در یخزدگی چه باید کرد؟
1) به بیمار یا مصدوم توصیه کنید که دستان خود را در زیربغل خود گرم کند. باید هرچه سریعتر وی را به محیط امن و گرم منتقل کنید.
2) به محض اینکه فرد به یک محیط بسته گرم منتقل شد، دستکشها، زیورآلات و چکمهها را از بدن وی خارج کنید. عضو مبتلای بیمار یا مصدوم را با دستان خود گرم کنید. نباید عضو دچار یخ زدگی را مالش داد چون در این صورت احتمال آسیبهای بافتی بیشتر خواهد شد.
۳) اعضای مبتلا را در آب ولرم با دمای کمتر از 40 درجه سانتیگراد قرار دهید. به آهستگی عضو را گرم و سپس خشک کنید و پس از گرم شدن کافی، اندام را در یک پانسمان سبک با بانداژ خشک قرار دهید.
۴) اندام مبتلا باید بالاتر از سطح قلب قرار گیرد تا تورم آن کمتر شود. فرد را به بیمار یا مصدومان اعزام کنید. عضو دچار یخزدگی را نباید در مجاورت مستقیم با منبع گرما قرار دهید.
در انتها باید خاطرنشان کرد که برای پیشگیری از بیمار یا مصدومیهای مرتبط با مواجهه با اختلالات دما باید به نکات زیر توجه داشت:
- در زمانهای اوج گرما و سرما به فضای بیرون نروید.
- فعالیت بدنی خود را مطابق با تغییرات دما تغییر دهید.
- استراحت کافی در مکان مناسب داشته باشید.
- مطابق هوای محیط، پوشاک مناسب انتخاب کنید.
- مایعات به میزان کافی بنوشید.
- اگر به مدت طولانی در محیط گرم هستید، هر از گاهی به یک محیط خنک و سایهدار رفته و مجدداً به محیط گرم برگردید.
